Het lijkt wel bijna een trend dit seizoen, meerdere mannen maken de overstap naar de Eredivisie, zo ook Dennis Sikma. Komend seizoen speelt hij onder anderen samen met Kenny Welles bij het Eredivisie team van UNIS Flyers.

Maatschappelijke carrière vs topsport

Soms komt er een kans voorbij die je gewoon wilt pakken. Deze zomer kwam zo’n kans voor Dennis. ,,Ik kwam een uitdaging tegen die perfect aansluit bij mijn studie en daarnaast in de sector waar ik graag wil werken. Dan kom je op zo’n lastig kruispunt terecht dat je een keuze moet gaan maken: ga ik het combineren, kies ik voor de topsport of mijn eigen maatschappelijke carrière? Ik koos voor dat laatste en sta er volledig achter” vertelt Dennis.

“Dat betekent niet dat ik niet heb genoten van het ijshockey,” voegt Dennis toe. “Vanaf mijn zesde speel ik al ijshockey, en ik denk dat ik al wel 9 of zelfs 10 seizoenen voor het eerste team heb gespeeld. In die tijd heb ik veel meegemaakt, veel prijzen gewonnen en goede vriendschappen gesloten. Ik had graag nog even door willen gaan, maar combineren was geen optie. Gelukkig biedt het tweede team me de mogelijkheid om nog steeds van ijshockey te genieten.”

Stap naar de Eredivisie

“De CEHL vraagt veel van je,” zegt Dennis. “Je moet volledig toegewijd zijn: je traint drie keer per week, speelt twee wedstrijden en moet altijd aanwezig zijn. Het is veel wat er gevraagd wordt, maar het laat ook zien dat er een hoge mate van professionaliteit is binnen het eerste team. Dat vind ik mooi. Je werkt als team echt ergens naartoe. In mijn ogen is het seizoen geslaagd als we een prijs kunnen winnen. Dat vraagt veel van je als speler, maar als het lukt, geeft dat veel energie.”

De clubs binnen de CEHL liggen ver uit elkaar en het aantal Nederlandse clubs in die competitie wordt kleiner. “Ik wil graag blijven spelen; ik vind de interactie met mijn teamgenoten geweldig. Niet alleen op het ijs, maar ook daarbuiten. Je maakt dingen samen mee en kunt de ene dag veel plezier hebben en de andere keer serieuze gesprekken voeren. Dan wordt spelen in de Eredivisie, met maar één wedstrijd per week en alleen Nederlandse teams, wel aantrekkelijker. Het mooiste zou zijn als we ooit weer een echte topcompetitie krijgen in Nederland, maar daarvoor is het verschil tussen de CEHL en Eredivisie nog te groot. De CEHL is echt een niveau apart.”

Verschillende prijzen gewonnen

Door de jaren heen behaalde Dennis met de Flyers (en met de Nederlandse selectie) verschillende prijzen. Toch is er één prijs die er voor Dennis uitspringt: “Het winnen van de BENE-League in Luik.” Dennis kan de wedstrijd nog tot in detail herinneren. “Na drie periodes was het nog altijd 1-1; van beide kanten werd er hard gespeeld. In de beslissende overtime begon ik samen met Riku Pitkänen en Trevor Hunt aan een 5-op-3 penaltykill. De samenwerking was uitstekend. Gedurende het seizoen hadden we vaker in zo’n situatie gezeten, waardoor we goed op elkaar ingespeeld waren. Je staat misschien niet op het scorebord met een doelpunt, maar je bent wel echt van waarde voor het team en helpt mee om te winnen. Dat geeft het winnen van die beker extra waarde voor mij. Dat is de mooiste prijs die ik heb gewonnen,” aldus Dennis.

Mooiste moment dankzij de fans

Fans zorgen voor extra energie bij een wedstrijd. Dennis kan zich het Nederlandse kampioenschap in Thialf dan ook nog goed herinneren. “Dat was een van de mooiste momenten, denk ik: een uitverkocht Thialf! Ik hoorde dat dit sinds de tijd van Feenstra niet meer was voorgekomen, en dat het ons toen toch is gelukt. Als ik in Thialf rondkijk, zie ik altijd veel fans, meer dan bij andere clubs. Je merkt echt of de fans er wel of niet zijn. We hebben wel eens een uitwedstrijd gehad in Leuven waar het gewoon doodstil was. Dat doet echt wel wat met je. Ik word dan ook altijd blij van de fans in Thialf, maar ook zeker bij onze uitwedstrijden. Die woensdag in Geleen toen… daar zaten ook echt veel Flyer-fans. Dat zijn bijzondere momenten, maar vooral het uitverkochte Thialf bij het Nederlandse Kampioenschap! Dus fans, BEDANKT!”

Ben jij er dit seizoen ook bij?

Je leest het: de fans zorgen voor extra energie en geven de spelers soms toch nét even dat extra setje. Heb jij je seizoenkaart al in huis? Bestellen kan nog altijd via Ticketpoint. Want zonder fans wordt het maar stilletjes in de hal.

Foto: Fanfoto.nl

Deel dit bericht