Op woensdag 11 juli kwam Koos Krikke op 83-jarige te overlijden. In de gloriedagen van het Nederlandse ijshockey was Krikke voorzitter van het roemruchte Feenstra Flyers. Met Sjoerd Feenstra, hoofdsponsor uit die tijd, keek hij nog met weemoed terug op die tijd. “Het was voor Koos en mij de time of our lifes.”
In de tijd dat sportsponsoring in Nederland nog in haar kinderschoenen stond, bedacht Sjoerd Feenstra dat hij via sport zijn bedrijf Feenstra Verwarming meer naamsbekendheid kon genereren. Het sponsorschap nam een aanvang op 18 augustus 1975. De club, voorheen spelende onder de naam IJHC Thialf, speelde aanvankelijk onder de naam van de sponsor “Feenstra Verwarming”, maar onder invloed van de media al snel veranderd in “Feenstra Flyers” en één van Nederlands meest succesvolste sportsponsoringscampagnes was geboren. Koos Krikke werd voorzitter.
Opbouwen
“Het eerste jaar was niet zo succesvol en we beseften toen dat het anders moest”, vertelt Sjoerd Feenstra in zijn kantoor. Er werd gekozen om er een bedrijfsteam van te maken waar niks aan het toeval werd overgelaten. “Koos kwam bij ons in dienst als hoofd Inkoop. Flyers deed hij erbij. Hij was ontzettend bevlogen en omdat hij in Heerenveen woonde was hij er in uitvoerende zin direct bij betrokken.”
Gezamenlijk keken Feenstra en Krikke verder vooruit dan de dag van vandaag. Ze wilden duidelijkheid, geen twijfel en hielden rekening met de kleine dingen die prestaties konden beinvloeden. “Koos had een oog voor details en liet niks aan het toeval over. Hij was een man die altijd zijn afspraken na kwam. Wat hij had gezegd, gebeurde ook. Koos zijn instelling werd ontzettend gewaardeerd.”
De zaken goed op orde
Spelers kwamen in dienst bij Feenstra zodat ze naast ijshockey ook iets anders om handen hadden. Bij het einde van het seizoen en nog voor het slotfeest werd de selectie voor het jaar erop direct weer gepresenteerd zodat er duidelijkheid was. “Wij schoven zaken niet op de lange baan. Door duidelijkheid te schaffen was er rust. In het voorjaar ging ik regelmatig met Larry van Wieren te scouten in Noord-Amerika. Wanneer we een nieuwe speler hadden gecontracteerd, belde ik direct Koos om te vertellen dat het gelukt was”, blikt Feenstra terug op de tijd die voor hen zo dierbaar was.
Er volgden vele hoogtepunten met Europa Cup duels, zeer getalenteerde spelers die naar Heerenveen kwamen, lokale jongens die uitgroeiden tot helden en er kwam veel publieke belangstelling op af. Feenstra: “We hadden de zaken op orde, het was goed geregeld. Alles kwam bij elkaar. De spelers, organisatie, supportersvereniging, media het versterkte elkaar waardoor we in Nederland en Europa zo succesvol konden zijn. Koos had daar een belangrijke rol in. Het was één grote happening.”
Vriendschap
Krikke en Feenstra zagen elkaar vaak en de laatste tijd elkaar wekelijks. “We spraken nog veel over ijshockey en beleefden dan die tijd opnieuw. Ook spraken we wel over voetbal. Hij was voor Cambuur, ik voor Heerenveen. Niettemin waren we 43 jaar vrienden. Het was een mooie kerel, een bijzondere man.”