Zaterdag speelt UNIS Flyers voor de Ron Bertelingschaal in Amsterdam. Voorafgaand aan dat duel worden een aantal mensen toegevoegd aan de Hockey Hall of Fame. De Hockey Hall of Fame is geïnitieerd door IJshockey Nederland. Daarin krijgen personen die veel voor het Nederlandse ijshockey hebben betekend een speciale plek en worden ze geëerd voor al hun inzet voor de sport in Nederland. Larry van Wieren wordt aan die mooie lijst toegevoegd.

Larry van Wieren kwam in de begin jaren 70 naar Nederland en speelde voor Den Haag, Utrecht en Heerenveen. ,,Eigenlijk kwam ik op vakantie naar Nederland om mijn grootouders te bezoeken. Daar ontmoette ik een sportjournalist die me in contact bracht met Ed Hopman in Den Haag. Via dit contact kwam ik erachter dat ik in aanmerking kwam voor een Nederlands paspoort en na een try-out kreeg ik een contract aangeboden om voor Hijs te gaan spelen,” blikt Larry terug.

Verbetering kwaliteit

Terugkijkend op die periode, ziet hij een aantal factoren die leidden tot een sterke verbetering van de kwaliteit van ijshockey op zowel nationaal als internationaal niveau. ,,Het toenemende aantal spelers met een dubbele nationaliteit (Nederlandse Canadezen). Meer sponsoring leidt tot meer kansen, zoals Feenstra Verwarming in Heerenveen en Bisschop in Amsterdam. Betere coaching en verbeterde trainingsmethoden, maar natuurlijk ook meer trainingsuren. Ook de toegenomen internationale concurrentie. Eind jaren 70 nam het Nederlands team een ijshockeyserie op tegen het Russische nationale team – destijds nummer één van de wereld. Hoewel we wedstrijden verloren, verbeterde ons spelniveau enorm,” vertelt Larry.

Olympische Spelen

Want met dat Nederlandse team speelde Larry van Wieren zelfs op de Olympische Spelen van Lake Placid in 1980. ,,Voor elke atleet is de mogelijkheid om deel te nemen aan de Olympische Spelen een bijzondere gebeurtenis. Niet alleen om te weten dat we op nummer 8 van de wereld stonden, maar ook om de samenkomst van topatleten van over de hele wereld mee te maken. De openings- en sluitingsceremonie en het verblijf in het Olympisch dorp met alle andere atleten. Een andere geweldige herinnering is dat ik de historische wedstrijd Rusland – VS persoonlijk kon bijwonen en een van de grootste tegenslagen in de geschiedenis van het ijshockey kon zien,” vertelt hij.

Bij de bond

Na zijn speler carrière ging Larry van Wieren aan de slag bij de Nederlandse IJshockeybond. ,,Na 3 jaar te hebben gewerkt voor Feenstra Heating Systems in Burlington, Vermont in de Verenigde Staten werd Sjoerd Feenstra de voorzitter van de NIJB. In 1988 vroeg hij me of ik wilde terugkeren als Technisch Directeur en bondscoach. Ons doel was om de nationale federatie te herstructureren en alle individuele ijshockeyclubs in Nederland beter te ondersteunen. Wij begrepen dat het tijdperk van de Nederlandse Canadezen ten einde liep en dat interne ontwikkeling de sleutel was tot toekomstig succes. We hebben gekeken naar het verbeteren van de coachingcertificering, de ontwikkelingsmogelijkheden van spelers en de ontwikkeling van scheidsrechters en training.”

Larry vertelt: ,,Wat het nationale team betreft, gingen we verder met een sterke groep Nederlandse spelers die zich eind jaren zeventig en tachtig hadden ontwikkeld en verbeterd. Tussen 1988 en 1994 kenden we enig succes. Een weinig bekend feit was dat we in Klagenfurt, Oostenrijk, één wedstrijd verwijderd waren van de kwalificatie voor de Olympische Spelen van 1992 in Lillehammer, Noorwegen. Dat was enorm jammer voor de spelers en mijzelf.”

Vergelijk

Het ijshockey van nu is anders dan in de jaren ’70 en ’80. Larry vindt het lastig om die twee tijdperken te vergelijken, maar heeft wel tips. ,,Mijn focus werd mijn nieuwe onderneming en ik volg het Nederlandse ijshockey niet tot in de kleinste details. Maar financiering, de ontwikkeling van spelers vanaf jonge leeftijd en toegewijde en goed opgeleide coaching op alle niveaus zijn echter altijd de sleutels tot succes. Het is ook belangrijk ervoor te zorgen dat het spelniveau op de hoogste niveaus jonge spelers de inspiratie geeft om dit geweldige spel te willen spelen.”

Tot slot is Larry ontzettend blij dat hij wordt toegevoegd aan de Hockey Hall of Fame van IJshockey Nederland. ,,Ik ben vereerd om te worden opgenomen in de HHOF. In Nederland kreeg ik de kans om mijn ijshockeyvaardigheden te ontwikkelen als speler, als spelerscoach, als coach en in het management. Ik kreeg ook de kans om in sterke teams te spelen, te coachen en kampioenschappen te winnen. Daarnaast vind ik het een voorrecht dat ik mocht deelnemen aan de meest succesvolle periode uit de Nederlandse ijshockeygeschiedenis. Dit vormde een groot deel van mijn leven en ik heb er veel goede herinneringen aan,” besluit Larry.

Tickets voor Ron Bertelingschaal

Wil jij erbij zijn als UNIS Flyers het opneemt tegen Hijs Hokij Den Haag voor de Ron Bertelingschaal in Amsterdam? Zaterdag 21 september 2024 in de Jaap Eden hal. De wedstrijd begint om 19.00 uur. Tickets zijn vooraf te bestellen via Ticketpoint!

Deel dit bericht