UNIS Flyers kan volgend seizoen niet meer beschikken over Lars den Edel. De aanvaller heeft er voor gekozen om te stoppen met ijshockey en in Amerika een maatschappelijke carrière op te zetten.

Lars speelt als sinds de jeugd bij UNIS Flyers en maakte uitstapjes naar Amerika (Casper Coyotes) en Zweden (Nässjö HC), maar hij keerde telkens weer terug naar zijn vertrouwde Thialf.

Lars is 28 jaar en wil zich op andere zaken gaan richten dan ijshockey. ,,Ik heb het idee om te stoppen al ongeveer twee jaar in mijn hoofd. Dat ik telkens afvraag ‘is het nog waard om weer te beginnen?’. Ik word wat ouder en merk aan mijn lichaam dat het steeds lastiger wordt. Ik heb steeds vaker pijntjes en blessures. Ik vond dat het tijd was om te denken aan een maatschappelijke carrière. Wat dat precies inhoudt? Daar kan ik nu nog niets over zeggen,” lacht Lars.

Mochten zijn ideeën lukken, dan blijft Lars ook in Amerika wonen. Lukt dat niet, dan kiest hij mogelijk voor een verdere carrière in Nederland. ,,Mijn familie woont ook in Amerika, dus eigenlijk ben ik telkens zo’n zeven maanden van huis als ik naar Heerenveen kom. Ik wil nu graag bij ze blijven. En het is momenteel 32 graden hier, dus dat is ook heerlijk,” vertelt Lars.

Lars blikt terug op een mooie tijd bij UNIS Flyers, waarin hij afgelopen seizoen zelfs captain werd samen met Jasper Nordemann. ,,Dat was een hele eer. Toen ik begon bij Flyers als klein jongetje zag ik de grote jongens rondschaatsen van het eerste team. Vorig seizoen werd ik captain van het ‘grote’ team. Dat is heel speciaal. Ik was daar niet speciaal mee bezig. Zoiets hangt ook af van persoonlijkheid en hoe je in de groep ligt. Ik vond het een eer en een stuk waardering die je krijgt van de groep en de staf. Dat maakte de keuze om te stoppen wel lastiger. Ik voel de verantwoordelijkheid voor het team. Nu ik stop, laat ik toch iets achter,” is Lars bewust.

,,Je speelt ijshockey omdat je van de sport houdt. Elk seizoen is anders. In mijn eerste jaar wonnen we de triple. Dat was gelijk iets moois. Ik droomde er vroeger altijd van om in het buitenland te spelen. Ook dat heb ik gedaan. Daarnaast mocht ik voor het Nederlands team spelen, dat vond ik ook bijzonder. De connecties die je maakt, de vrienden die je aan de sport overhoudt.”

Lars heeft verschillende hoogtepunten waar hij graag aan terug denkt. ,,Eén van mijn hoogtepunten is de bekerfinale van 2020 in Eindhoven, met Juha Kiilholma en Trevor Petersen. Dat was persoonlijk een mooie finale, en heb daarin ook mijn bijdrage geleverd met een goal. Een ander hoogtepunt was het landskampioenschap (ook 2020) in een uitverkocht Thialf. Alleen werd ik er al na twee minuten afgestuurd, haha. Maar dat was een heel mooi moment om daar te winnen,” vertelt Lars.

Hij verwacht dat hij het in september wel even zwaar gaat krijgen. ,,Dat hoor je vaker van spelers die gestopt zijn, dat je het in september even moeilijk hebt omdat je niet hoeft te starten,” lacht Lars. ,,Ik ga de jongens het meeste missen. Je leventje daar. Het is een hechte groep. Je kent elkaar al jaren. Als je zoveel met elkaar op het ijs staat, dan wordt de groep steeds hechter. Ik wil mijn teamgenoten, staff, vrijwilligers en natuurlijk de fans bedanken voor mijn succesvolle jaren bij de Flyers!”

Wat gaat hij nu doen? ,,Nu niet zo heel veel. Het is lekker weer, dus ik ga zo nu en dan naar het strand. Verder lekker golfen. Ik sta nog een paar keer per week op het ijs, dat is ook leuk. Maar het is niet meer zo serieus als dat ik gewend ben,” besluit Lars.

Lars, ontzettend bedankt voor al je inzet, positiviteit en enthousiasme in de afgelopen jaren! We gaan je missen en zien je graag weer eens terug in Thialf. Bedankt Lars!

Foto: Fanfoto.nl

Deel dit bericht