Volgend weekend speelt UNIS Flyers voor de Ron Bertelingschaal in Amsterdam. Voorafgaand aan de Ron Bertelingschaal worden een aantal ereleden toegevoegd aan de Hockey Hall of Fame (HHOF). De Hockey Hall of Fame is geïnitieerd door IJshockey Nederland. Daarin krijgen personen die veel voor het Nederlandse ijshockey hebben betekent een speciale plek en worden ze geëerd voor al hun inzet voor de sport in Nederland. Sjoerd Feenstra wordt aan die mooie lijst toegevoegd.

Sjoerd Feenstra kent iedereen als de persoon achter het bedrijf Feenstra Verwarming, die in de jaren 80 het hoofdsponsorschap van Flyers Heerenveen oppakte en uiteindelijk uitgroeide tot één van de meest beroemde sportteams van Nederland. Maar naast ijshockey, was Sjoerd ook actief bij andere sporten en teams, zoals sc Heerenveen, bobsleeën en was hij actief bij NOC (nu NOC-NSF).

,,Sport is mij eigenlijk met de paplepel ingegoten” steekt Sjoerd van wal. ,,Door mijn omgeving word je daarin meegenomen. Mijn broer was ook fanatiek met sport. Mijn vader, mijn moeder. Sport maakte altijd een groot deel van ons leven uit.”

Feenstra Flyers

Van 1975 tot en met 1984 was Sjoerd met Feenstra Verwarming hoofdsponsor van Flyers. ,,We hadden een verwarmingsbedrijf. Dat was eigenlijk in de energietransitie nummer één, waarin de overstap werd gemaakt van kolen naar aardgas. We zagen dat we flink konden groeien. Sportsponsoring was in die tijd nog niet zo bekend. Koos Krikke, destijds voorzitter en medewerker bij mijn bedrijf, kwam bij mij met het verzoek of ik Flyers wilde sponsoren. Hij wist mij te overtuigen. Ik gaf hem een cheque van 35.000 gulden. We speelden degradatiewedstrijden dat eerste jaar. Dat was niet goed, en ik vond dat het zo niet verder kon. Het was weggegooid geld. We kwamen als club niet in de belangstelling. Ik ben er toen zelf meer in de club gestapt en we gingen het meer zelf doen. Dat hebben we het gedaan. We zijn begonnen met het halen van een paar goede spelers zoals Jack de Heer en Larry van Wieren. Daarna begon eigenlijk een knotsgekke periode. We boekten succes. Het was het hoogtepunt in mijn leven. Negen jaar lang. We deden ook scouting in Canada en haalden Nederlandse-Canadezen naar Heerenveen. We hebben zelfs de halve finale van de Europa Cup gespeeld in Moskou. Ik werd geleefd in die periode. Bij een thuiswedstrijd in Thialf, stonden mensen ’s ochtends vroeg al in de rij voor de kassa,” blikt Sjoerd terug.

Had hij dit kunnen voorzien? Toen hij in 1975 instapte in de ijshockeywereld? Nee, vindt hij zelf. ,,De ijshockeysport was al populair in Friesland. Maar het kwam niet goed van de grond. Vooral in sportief opzicht. Uiteindelijk heeft het Nederlandse team de Olympische Spelen gehaald, dat kwam mede door onze inbreng vanuit de Flyers. Ik heb veel mensen leren kennen en ben vaak in het buitenland geweest. Eigenlijk ben ik op het hoogtepunt gestopt,” vertelt Sjoerd. ,,Dat werd mij behoorlijk kwalijk genomen,” lacht hij. ,,Vooral door mijn klanten en personeel. Dat vonden ze heel erg jammer.”

Na die periode bij Flyers ben ik na twee jaar voorzitter van de IJshockey Nederlandse bond geweest. Dat heb ik die jaar gedaan. Op dat moment vroeg Anton Geesink mij of ik wilde toetreden tot het team van NOC. Anton was heel erg sportminded. Daar heb ik mij vier jaar voor ingezet. Ik vond het heel erg leuk om te doen, maar je stond wel verder af van het er gebeurde op het veld.”

Sjoerd hoopt dat de ijshockeysport in de komende jaren weer wint aan populariteit. ,,Je moet de dingen oppakken waar je succesvol mee bent. Zoek contact met commentatoren van Studio Sport. Daar is nog winst te pakken. We moeten de sport weer langzaam opbouwen met publiciteit en sponsors. Daarnaast moet de sport zelf natuurlijk ook sportief succes brengen,” besluit Sjoerd.

Tickets voor Ron Bertelingschaal

Wil jij erbij zijn als UNIS Flyers het opneemt tegen Hijs Hokij Den Haag voor de Ron Bertelingschaal in Amsterdam? Zaterdag 21 september 2024 in de Jaap Eden hal. De wedstrijd begint om 19.00 uur. Tickets zijn vooraf te bestellen via Ticketpoint!

Foto: eigen foto Sjoerd

Deel dit bericht