Voormalig captain van UNIS Flyers Tony Demelinne is terug in de hoofdmacht van coach Mike Nason. De 36-jarige topschutter kijkt er naar uit om met UNIS Flyers in de CEHL te spelen.

Tony geniet momenteel met zijn gezin van een vakantie in Spanje. Samen met zijn vrouw Sophie en twee kinderen van vier en acht. In de afgelopen vijf jaar speelde Tony in het Eredivisie team van Flyers en maakte hij een uitstapje bij Capitals Leeuwarden. Hij vertelt over het ‘waarom’ van zijn terugkeer.

,,Na het afgelopen seizoen is het balletje gaan rollen. Maar ik moet ook realistisch naar de mogelijkheden kijken: in de Eredivisie kon ik redelijk meekomen, maar de CEHL is ander niveau. Dus ik ben hard gaan trainen. Met Erik Veen ben ik begonnen om mijn conditie en mijn fysiek te verbeteren. Daarnaast moest deze stap ook thuis besproken worden,” lacht Tony. ,,Sophie zei: moet je doen. Mijn jongste dochter staat bij thuiswedstrijden altijd te dansen op de muziek. Mijn oudste dochter zit op de IJshockeyscool. Mijn werk is anders dan vijf jaar geleden. Ik heb meer ruimte om dit te doen. Kortom, alle lichten stonden op groen. Nu moet ik fysiek in orde komen, en daar werk ik met Erik Veen naartoe.”

,,Toen ik afscheid nam van het eerste team, vijf jaar geleden, was Sophie zwanger van de tweede. De oudste was toen vier. Ik had best een drukke baan waarvoor ik veel weg was. Ik ben inmiddels geswitcht van werkgever, kan veel thuis werken en heb een landelijke functie met veel vrijheid. De oudste wordt nu bijna negen en de jongste wordt vijf. Sophie heeft een salon aan huis. De omstandigheden nu zijn een stuk gemakkelijker als destijds. Ik ben sinds maart intensiever gaan trainen en ik heb goede gesprekken met Mike gehad. Ik wil weer spelen om de prijzen, maar met mijn ervaring kan ik ook de jonge jongens helpen. Hoe kunnen we zorgen dat zij de lokale helden worden? En dat ze genoeg ijstijd maken. De selectie van nu, in vergelijking met vijf jaar geleden, is heel anders. Nu heb je meer jongere spelers,” legt Tony uit.

Hij heeft het ijshockey zien veranderen in de afgelopen vijftien jaar. ,,Samen met Den Haag is Heerenveen eigenlijk de plek waar het altijd vol zit met publiek. Waar minimaal 1700 mensen komen kijken naar de wedstrijden. Dat moet je niet nemen als gewoonte maar juist als privilege. In de tijd dat ik hier speelde is dat een beetje ontstaan en gegroeid. Dat is een luxe en daar moet je hard voor werken. Als er veel lokale jongens in het eerste team spelen, geeft dat ook meer binding met de fans.”

Ook met coach Mike Nason heeft Tony nog altijd goed contact. ,,Ik heb zelfs nog een jaar met hem samen gespeeld. Daarna is hij mijn coach geworden. Ik ben zelfs captain onder hem geweest. In de afgelopen jaren heb ik gezien hoe jongens als Tom, Dave en Lennart zijn doorgestroomd via de Eredivisie. En eerder heb ik natuurlijk al samengespeeld met Jasper, Martijn, Frits en Viktor. Je ziet ze spelen, je spreekt ze rondom wedstrijden. Het ging bij mij ook weer knagen en kriebelen.”

Tony kijkt uit naar de wedstrijden in de CEHL. ,,Ik ben vijf jaar uit dit niveau geweest. Het spel is sneller geworden. Wat ik vooral wil toevoegen aan het team is rust binnen het spel door mijn ervaring. Ik denk dat ik nog steeds kan produceren qua punten. Echter, ik wil ervoor waken dat we geen jongens hebben die 100 punten scoren, maar dat iedereen in de plus staat. Dat is een stukje mentaliteit wat ik belangrijk vind. Ik denk dat ik in de kleedkamer een stukje leiderschap kan brengen. Onze aanvoerder doet het fantastisch, en daar kan ik misschien wat bij helpen en ondersteunen. Dat is wie ik ben. Ik ben open en help graag. Iedereen weet binnen de club wie ik ben. En ik wil ook zorgen dat er gewoon lol is. Gezelligheid in het team is heel belangrijk,” weet Tony.

Hij staat iedere dag voor iedereen klaar. ,,Ik heb overal in Nederland gespeeld en ook in het buitenland. Ik heb op WK’s gestaan en gespeeld voor meer dan 10.000 mensen op de tribune. Ik ben een lopende encyclopedie. Als jongens vragen hebben, kom gerust bij mij. En ook zal ik de jongens helpen met de ervaring die ik heb.”

Tot slot gaan we Tony niet zien met zijn vertrouwde #21. ,,Nee. Floris heeft dat nummer. Ik kom er weer ‘nieuw’ bij en ik heb gekozen voor #13. Mijn broer Manitas heeft altijd met dat nummer gespeeld in Den Haag. Ik heb in de jeugd met dat nummer gespeeld. Dus dit is ook het respect naar hem, dat ik met dit nummer ga spelen,” besluit Tony.

Seizoenkaart

Moedig jij Tony komend seizoen aan in Thialf? De verkoop van seizoenkaarten voor het nieuwe seizoen is gestart! Als jij volgend seizoen geen wedstrijd van UNIS Flyers in Thialf wil missen, bestel dan vlug je seizoenkaart via Ticketpoint! Nog benieuwd naar onze toffe merchandise? Ideaal voor een verjaardagscadeautje! Check onze webshop hier! Graag zien we jou in september weer in Thialf! Tot dan!

Foto: Fanfoto.nl

Deel dit bericht